Sok z czarnego bzu – poznaj jego lecznicze właściwości

Hipokrates nazywał czarny bez „całą apteczką”, ponieważ leczono nim wiele różnych schorzeń. W starożytności i średniowieczu roślinie przypisywano tyle samo właściwości leczniczych, co magicznych.

Soku z czarnego bzu to sok inny niż wszystkie, gdyż musi być poddany obróbce termicznej przed spożyciem. Jednak właściwości zdrowotne czarnego bzu są na tyle istotne, że postanowiłem o tym napisać.

W końcu nasz blog jest o zdrowiu!

Sok z czarnego bzu jest znany nie tylko w Polsce czy Europie, ale także w Afryce czy Azji, bowiem jego występowanie jest bardzo rozległe. Wszędzie szybko poznano się na jego prozdrowotnych właściwościach.

Badania (przeprowadzone m.in. w Niemczech i Izraelu) potwierdzają, że picie soku, syropu lub odwaru z czarnego bzu pozwala wyleczyć się z grypy i innych infekcji nawet o połowę szybciej niż w przypadku zwykłych leków.

Spektakularnym potwierdzeniem leczniczych właściwości bzu była epidemia grypy w Panamie w 1995r. Wówczas chorym masowo podawano właśnie ekstrakt z bzu czarnego, który pomógł opanować zarazę znacznie szybciej, niż przewidywali sami autorzy tego pomysłu.

Skąd się biorą lecznicze właściwości czarnego bzu?

Dziś wiemy dokładnie, skąd bierze się działanie lecznicze bzu oraz jak najlepiej je wykorzystać. Wśród cennych substancji zawartych w Sambucus Nigra wymienić należy przede wszystkim flawonoidy. Czarny bez zawiera ich więcej niż jagody, żurawinajagody goi, a nawet jeżyny.

Te naturalne substancje chronią rośliny przed atakami owadów i grzybów, to właśnie im rośliny zawdzięczają swoje intensywne kolory. W ludzkim ciele ich rola również jest ogromna: przede wszystkim są przeciwutleniaczami, opóźniają więc starzenie się organizmu. Mają działanie rozkurczające i wzmacniają układ krwionośny.

Sok z czarnego bzu zaleca się pić w celu wzmocnienia odporności, szczególnie w okresie zachorowań na grypę i zwiększonej podatności na przeziębienia.

Picie soku z bzu wzmaga produkcję cytokiny, czyli białka odpowiedzialnego za odporność organizmu. Właśnie dlatego sok z czarnego bzu zaleca się pić w celu wzmocnienia odporności, szczególnie w okresie zachorowań na grypę i zwiększonej podatności na przeziębienia.

Bez czarny pomaga po prostu wzmocnić (i to znacznie!) naturalną odporność organizmu.

Czarny bez to także doskonałe źródło witamin: przede wszystkim witaminy A, B1 i B2 oraz witaminy C, znanej ze swojego działania leczniczego. Picie soku z czarnego bzu pomoże więc w leczeniu i zapobieganiu infekcji wirusowych, takich jak zapalenie gardła, oskrzeli czy migdałków.

Zawarte w soku z czarnego bzu antocyjany dodatkowo pomagają zmniejszyć objawy towarzyszące wyżej wymienionym chorobom. Jeżeli więc wdała się już infekcja warto sięgnąć po sok, ponieważ dzięki niemu ból zostanie uśmierzony, a kaszel będzie mniej dokuczliwy.


Sok z czarnego bzu nie tylko na przeziębienie

 

Właściwości soku z czarnego bzu nie ograniczają się jedynie do leczenia przeziębień i infekcji. Owoce i kwiaty czarnego bzu mają odczyn zasadowy, co znaczy, że przywracają równowagę kwasowo-zasadową organizmu. Zakwaszony organizm jest bardziej narażony na choroby, które lubią środowisko kwaśne, w tym również choroby nowotworowe. Jedno z badań wykazało, że zawarte w czarnym bzie antocyjany posiadają właściwości antykancerogenne i chemoprewencyjne.

Uważa się także, że bez ma działanie odtruwające organizm, czyli pomaga w pozbyciu się z organizmu  toksycznych produktów przemiany materii. Warto więc włączyć odrobinę soku z czarnego bzu do swojej diety. No właśnie, jak często można sięgać po sok z czarnego bzu i ile można go wypić?

Sok z czarnego bzu – jak pić?

Sok z owoców bzu czarnego można kupić w sklepach ze zdrową żywnością. Należy pamiętać, że najlepiej kupić certyfikowany produkt. Owocu czarnego bzu nie należy spożywać na surowo, gdyż  w postaci surowej zawiera związki trujące (glikozyd sambunigryna). Pod wpływem obróbki termicznej te związki ulegają rozkładowi i są nieszkodliwe.

Sok z czarnego bzu ma silnie właściwości, dlatego wystarczy już niewielka dawka. Czarny bez można spożywać w postaci soku, syropu, nalewki, herbaty, a nawet wina. Jeśli zdecydujesz się na zrobienie własnego soku z czarnego bzu warto go połączyć z innym produktem lub dosłodzić miodem, aby złagodzić jego cierpki smak. Pamiętaj by zawsze wybierać dojrzałe owoce czarnego bzu.

Wybieraj tylko zdrowe baldachy, z małą ilością niedojrzałych owoców. W domu umyj i przebierz owoce pozbywając się tych, które są niedojrzałe lub brzydkie

Sok z czarnego bzu – przepis

Sok z owoców bzu czarnego można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub wykonać samodzielnie. Owoce czarnego bzu można zbierać między majem a lipcem, najlepiej rano, po odparowaniu rosy, w słoneczny dzień.

Wybieraj tylko zdrowe baldachy, z małą ilością niedojrzałych owoców. W domu umyj i przebierz owoce pozbywając się tych, które są niedojrzałe lub brzydkie. Przełóż do garnka i ogrzewaj powoli, aż owoce puszczą sok, następnie przepuść przez gazę. Zagotuj ponownie.

Sok z czarnego bzu zazwyczaj łączy się podczas gotowania z miodem, np. w proporcji 1 część miodu do 10 części soku. Gotowy sok przechowuj w ciemnych, wyparzonych butelkach.

Zostaw Komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Koszyk
Scroll to Top